E. Guigal La Mouline 2013
94-97/100 PP
"Tight, unevolved and borderline backwards (which is rare for this cuvée), the 2013 Côte Rôtie La Mouline is a wine that reminds Marcel Guigal of the 2006. It offers a terrific perfume of spiced red and black fruits, violets, lots of minerality and even a hint of damp forest floor to go with a full-bodied, elegant, seamless style on the palate. It´s not the most massive wine in the lineup, but it has terrific purity, fine, polished tannin and beautiful length. It should dish out ample pleasure over the coming 20 years."
(Jeb Dunnuck, robertparker.com)
96/100 vinous
"(made with 50 percent whole clusters) Bright purple. A complex, intensely perfumed bouquet of fresh black and blue fruit, candied licorice and Asian spice scents develops a sexy floral note as the wine opens up. Vibrant and appealingly sweet on the palate, offering intense, smoke-tinged black currant, boysenberry, floral pastille and spicecake flavors energized by a refreshing snap of juicy acidity. Blends richness and vivacity with a deft hand and finishes extremely long and gently tannic, leaving a sappy blue fruit note behind."
(Josh Raynolds, vinous.com)
Es ist schon ein besonderes Werk, das Étienne Guigal in Ampuis erschaffen hat. Als 14-jähriger begann seine Karriere im Jahr 1924 als Kellerarbeiter im zu dieser Zeit legendären Weingut Vidal Fleury. Als talentierter und ehrgeiziger junger Mann konnte sich Étienne schnell einen guten Namen als auch ein immenses Fachwissen aneignen. Nach dem 2. Weltkrieg im Jahr 1946 gründete Étienne sein Weingut und Handelshaus in einer Weinregion, die zu diesem Zeitpunkt vom aussterben bedroht war. Das Weingut wuchs und florierte bis im Jahr 1961 Étienne plötzlich erblindete und so sein Sohn Marcel im Alter von 17 Jahren an die Seite seines Vaters trat. Der Einstieg Marcel Guigals markierte auch eine stilistische Änderung. Marcel erntete die Trauben stets vollreif und etablierte einen langen Ausbau in neuem Holz, der bei den Spitzenweinen den sogenannten "la-las" Weinen bis zu 42 Monate andauert bevor die Weine unfiltriert und ungeschönt auf die Flaschen kommen. Heute wird das legendäre Weingut in 3. Generation von Philippe Guigal geführt.
"Tight, unevolved and borderline backwards (which is rare for this cuvée), the 2013 Côte Rôtie La Mouline is a wine that reminds Marcel Guigal of the 2006. It offers a terrific perfume of spiced red and black fruits, violets, lots of minerality and even a hint of damp forest floor to go with a full-bodied, elegant, seamless style on the palate. It´s not the most massive wine in the lineup, but it has terrific purity, fine, polished tannin and beautiful length. It should dish out ample pleasure over the coming 20 years."
(Jeb Dunnuck, robertparker.com)
96/100 vinous
"(made with 50 percent whole clusters) Bright purple. A complex, intensely perfumed bouquet of fresh black and blue fruit, candied licorice and Asian spice scents develops a sexy floral note as the wine opens up. Vibrant and appealingly sweet on the palate, offering intense, smoke-tinged black currant, boysenberry, floral pastille and spicecake flavors energized by a refreshing snap of juicy acidity. Blends richness and vivacity with a deft hand and finishes extremely long and gently tannic, leaving a sappy blue fruit note behind."
(Josh Raynolds, vinous.com)
Es ist schon ein besonderes Werk, das Étienne Guigal in Ampuis erschaffen hat. Als 14-jähriger begann seine Karriere im Jahr 1924 als Kellerarbeiter im zu dieser Zeit legendären Weingut Vidal Fleury. Als talentierter und ehrgeiziger junger Mann konnte sich Étienne schnell einen guten Namen als auch ein immenses Fachwissen aneignen. Nach dem 2. Weltkrieg im Jahr 1946 gründete Étienne sein Weingut und Handelshaus in einer Weinregion, die zu diesem Zeitpunkt vom aussterben bedroht war. Das Weingut wuchs und florierte bis im Jahr 1961 Étienne plötzlich erblindete und so sein Sohn Marcel im Alter von 17 Jahren an die Seite seines Vaters trat. Der Einstieg Marcel Guigals markierte auch eine stilistische Änderung. Marcel erntete die Trauben stets vollreif und etablierte einen langen Ausbau in neuem Holz, der bei den Spitzenweinen den sogenannten "la-las" Weinen bis zu 42 Monate andauert bevor die Weine unfiltriert und ungeschönt auf die Flaschen kommen. Heute wird das legendäre Weingut in 3. Generation von Philippe Guigal geführt.
Anbauregion: | Nördliche Rhone Côte-Rôtie, nördliche Rhone |
Flaschengröße: | 75 cl - Bouteille, Normalflasche |
Jahrgang: | 2013 |
Klassifikation: | AOC Côte-Rôtie |
Typ: | Rotwein trocken Rotwein |
Land: | Frankreich |
Weingut: | E. Guigal |
Lage: | La Mouline, lieu-dit Côte Blonde |
Rebsorte: | 89% Syrah, 11% Viognier |
Ausbau: | 42 Monate in 100% neuen, französischen Barriques von François Frères, unfiltriert |
Ertrag: | 35 hl/ha |
Durchschnittliches Rebenalter: | 75 Jahre |
Boden: | Gneis mit Glimmerschiefer und Kalkstein. Terrassenweine in Form eines römischen Amphitheaters |
Alkoholgehalt: | 13,5 % vol |
Trinkempfehlung ab: | jetzt |
Trinkempfehlung bis: | 2050+ |
Trinktemperatur: | 16-18 °C |
Verschluss: | Naturkork |
Bewertung robertparker.com: | 94-97/100 |
Bewertung A.Galloni, vinous.com : | 96/100 |
Bewertung Daniel Nussbaum: | 96+/100 |
Bewertung Jahrgang: | ****/***** |
Abgefüllt von: | E. Guigal, S.A.S. - Chateau d´Ampuis - F-69420 Ampuis |