100/100 PP
"The 2016 Sassicaia is a wine of soaring achievement. I tasted this wine several times during the course of its creation in both barrel and bottle, and the highly deserved 100-point score you see here was enthusiastically assigned at the conclusion of a mini vertical in which I tasted and compared the 2016 vintage against 2015 (which I scored 97 points). It makes perfect sense to present these two excellent vintages in back-to-back comparison fashion because they are two of the best to emerge from Bolgheri, and indeed Tenuta San Guido, in recent memory. These are very similar vintages with long, hot summer months that fueled a long growing season. There was a bit more rain in 2016, and in analytical terms this vintage has a tad more acidity. However, the results in the glass are extraordinarily different. The 2015 vintage is exuberant, round, succulent and immediate, whereas the 2016 vintage shows pinpoint sharpness and precision (with similar grit and texture at the back). That acidity will carry it long into the future as the wine completes its slow evolutionary course. This wine is chiseled and sharp with blackberry, ripe cherry, grilled herb and barbecue spice. The aromas flow from the glass in a continuous stream and are all marked by radiant intensity. The mouthfeel is long and powerful. The crisp linearity of the wine's tannic backbone is perfectly measured to the volume and depth of the fruit flavors. To my mind, the 2016 Sassicaia stands tall next to the epic 1985 vintage that set the ultimate benchmark for vino italiano."
(Monica Larner, robertparker.com)
100/100 Falstaff
"Funkelndes, intensives Rubinrot. Eröffnet mit feinen Gewürznoten, dazu viel Cassis, Brombeere und etwas Himbeere. Am Gaumen satt und präzise, entfaltet sich mit vielen Schichten von dichtem, feinmaschigem Tannin, beschreibt einen langen Bogen, im Finale feine Frucht."
(falstaff.de)
Sassicaia, der Inbegriff eines großartigen Super-Toskaner. Was als Projekt für den Eigenverbrauch Ende der 1960er Jahre begann, hat sich inzwischen zu einem wahren Kult entwickelt. Kaum ein anderer italienischer Wein hat es geschafft, die besten Eigenschaften eines großen Bordeaux so präzise ins Glas zu transportieren. Hier treffen die Reinheit der ausgebauten Cabernet Sauvignon und Cabernet Franc-Trauben in einer Eleganz und Vielschichtigkeit zusammen wie es sich für einen großen Wein gehört. Sassicaia begeistert nicht nur durch seine dichte und üppige Frucht sondern auch durch seine Erhabenheit und Balance. Es muss nicht der legendäre 85er sein um zu begreifen, dass Sassicaia wieder zu den besten Weingütern der Welt zählt.
Anbauregion: | Maremma, Toskana |
Flaschengröße: | 75 cl - Bouteille, Normalflasche |
Jahrgang: | 2016 |
Klassifikation: | DOC Bolgheri Sassicaia |
Typ: | Rotwein trocken Rotwein |
Land: | Italien |
Weingut: | Sassicaia, San Guido |
Rebsorte: | 85 % Cabernet Sauvignon 15 % Cabernet Franc |
Ausbau: | 24 Monate in 100% neuen, französischen Barriques, ein Drittel der Menge in 50% neuen, französischen Barriques |
Boden: | Magere Lehmböden mit hohem Kalkanteil |
Alkoholgehalt: | 13,5 % vol |
Trinkempfehlung ab: | jetzt |
Trinkempfehlung bis: | 2050+ |
Trinktemperatur: | 16-18 °C |
Verschluss: | Naturkork |
Bewertung robertparker.com: | 100/100 |
Bewertung Falstaff: | 100/100 |
Bewertung Jahrgang: | *****/***** |
Grand Vin: | Sassicaia |
Zweitwein: | Guidalberto |
Drittwein: | Le Difese |
Abgefüllt von: | Tenuta San Guido, CITAI S.P.A, Loc. le Capanne 27, I-57022 Bolgheri (LI) |