"Here's a little gem from Tenuta San Guido that has never been reviewed in Robert Parker Wine Advocate (except informally by me one year ago in a Hedonist\'s Gazette). I have consistently found the 1996 Bolgheri Sassicaia to be an impressive wine on the few occasions I have had to taste it. This is one of those rare underrated vintages that bring so much delight and surprise in an important retrospective such as this. As I recall from my informal tasting, this Sassicaia shows a heavy dose of Cabernet Sauvignon typicity but without the astringent medicinal tone or unripe greenness you might expect. Instead, it delivers a bright but balanced, tonic verve that is driven by the wine\'s natural acidity. I had previously paired this wine with an oversized bistecca alla fiorentina t-bone steak and the marriage was perfect. This was a difficult vintage in Bolgheri, but the results in the bottle suggest otherwise."
(Monica Larner, robertparker.com)
"The climate in Italy in 1996 was not particularly favourable for wine: it was in fact rather negative, except in certain Mediterranean areas. The spring was cold at the beginning and it caused a slight delay in budding. Later on temperatures increased enabling perfect flowering and setting of the berry. Around the second half of August, a 'green harvest' was carried out, leaving only the best clusters on the vines to ripen. These clusters ripened perfectly and at the time of the harvest were in excellent condition with good development of their aromatic and varietal characteristics."
(Tenuta San Guido)
Sassicaia, der Inbegriff eines großartigen Super-Toskaner. Was als Projekt für den Eigenverbrauch Ende der 1960er Jahre begann, hat sich inzwischen zu einem wahren Kult entwickelt. Kaum ein anderer italienischer Wein hat es geschafft, die besten Eigenschaften eines großen Bordeaux so präzise ins Glas zu transportieren. Hier treffen die Reinheit der ausgebauten Cabernet Sauvignon und Cabernet Franc-Trauben in einer Eleganz und Vielschichtigkeit zusammen wie es sich für einen großen Wein gehört. Sassicaia begeistert nicht nur durch seine dichte und üppige Frucht sondern auch durch seine Erhabenheit und Balance. Es muss nicht der legendäre 85er sein um zu begreifen, dass Sassicaia wieder zu den besten Weingütern der Welt zählt.
Anbauregion: | Maremma, Toskana |
Flaschengröße: | 75 cl - Bouteille, Normalflasche |
Jahrgang: | 1996 |
Klassifikation: | DOC Bolgheri Sassicaia |
Typ: | Rotwein trocken Rotwein |
Land: | Italien |
Weingut: | Sassicaia, San Guido |
Rebsorte: | 85 % Cabernet Sauvignon 15 % Cabernet Franc |
Ausbau: | 24 Monate in 100% neuen, französischen Barriques, ein Drittel der Menge in 50% neuen, französischen Barriques |
Boden: | Magere Lehmböden mit hohem Kalkanteil |
Alkoholgehalt: | 13,5 % vol |
Trinkempfehlung ab: | jetzt |
Trinkempfehlung bis: | 2028 |
Trinktemperatur: | 16-18 °C |
Verschluss: | Naturkork |
Bewertung robertparker.com: | 92/100 |
Bewertung Gambero Rosso: | 3/3 Gläser |
Bewertung Jahrgang: | ***-****/***** |
Grand Vin: | Sassicaia |
Zweitwein: | Guidalberto |
Drittwein: | Le Difese |
Abgefüllt von: | Tenuta San Guido, CITAI S.P.A, Loc. le Capanne 27, I-57022 Bolgheri (LI) |