Lamy-Caillat Chassagne Montrachet Les Caillerets 1er Cru 2017

75 cl - Bouteille, Normalflasche


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95+/100 PP

"Unwinding in the glass with notes of Anjou pear, spring flowers, blanched almonds, citrus zest and white peach, the 2017 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets is full-bodied, deep and incisive, with a layered but tight-knit core that's built around racy acids and chalky dry extract, concluding with a long, searingly mineral finish. This might be the finest wine produced at Domaine Lamy-Caillat to date.

As I wrote last year, readers as yet unfamiliar with Domaine Lamy-Caillat, a tiny estate that ranks as one of the Côte de Beaune's most exciting new addresses, should refer to my profile in the Wine Advocate's Interim End of March 2018 report. Artisanal winemaking and, above all, long, patient élevage is what defines this domaine, with the wines spending two winters on the lees before bottling by hand after natural clarification. The wines evolve at their own pace, and the meticulous Sébastien Caillat devotes immense attention to every detail. I hope other Côte de Beaune winemakers will be tempted to emulate his methods, as the results speak for themselves. His 2017s have turned out brilliantly, confirming their status as the domaine's best vintage to date, and the 2018s are also very promising. Excitingly, several new appellations have already joined the portfolio, and they are reported on in the accompanying notes."
(William Kelley, robertparker.com)

"Domaine Lamy-Caillat is the most exciting producer of white Burgundy that you´ve never heard of. And one thing is certain: as this domaine wins the recognition it deserves, bottles of Lamy-Caillat are only going to become ever harder to find."
(Robert Parkers Wine Advocate, März 2018)

Sébastien Caillat ist als Schwiegersohn von René Lamy für die Vinifikation im Weingut Lamy-Pillot verantwortlich. Nebenher erzeugt er aber auch Weine ganz nach seinen eigenen Vorstellungen in seiner winzigen Domaine Lamy- Caillat. Die Weine werden in einem außergewöhnlich kühlen und feuchten Keller ausgebaut, der tief in den Kalksteinsockel von Chassagne gegraben wurde. Dieser Keller ermöglicht einen besonders langsamen, behutsamen Ausbau der Weine, die dort bis zu 24 Monate im Fass reifen dürfen. Bei seinen Rebflächen legt Sébastien Caillat großen Wert auf ökologische Bewirtschaftung und eine hohe Stockdichte von 10.000 Reben je Hektar, die aus alten "Sélections massales" stammen.

Anbauregion: Burgund Burgund, Côte de Beaune
Flaschengröße: 75 cl - Bouteille, Normalflasche
Jahrgang: 2017
Klassifikation: Premier Cru (Burgund)
Typ: Weißwein Weißwein trocken
Land: Frankreich
Weingut: Domaine F. Lamy-Caillat
Lage: Les Caillerets
Rebsorte: Chardonnay
Ausbau: 12 Monate im französischem Holz und weitere 12 Monate im Stahl auf der Hefe
Rebfläche: 1,2 ha (alle Lagen)
Durchschnittliches Rebenalter: über 50 Jahre
Durchschnittliche Jahresproduktion: 291 Kisten
Boden: Auflage aus braunem Kalkstein-Verwitterungsschutt darunter Mergelböden mit Lehmanteil auf einem Sockel von Jurakalk
Alkoholgehalt: 13,5 % vol
Stockdichte: 10.000 Reben pro ha
Trinkempfehlung ab: jetzt
Trinkempfehlung bis: 2040+
Trinktemperatur: 12-14 °C
Verschluss: Naturkork
Bewertung robertparker.com: 95+/100
Bewertung Daniel Nussbaum: 96+/100
Bewertung Jahrgang: ****/*****
Abgefüllt von: Domaine F. Lamy-Caillat, Place du Grand Puits, 21190 Chassagne-Montrachet, Frankreich
Allergenhinweis: Enthält Sulfite. Kann Spuren von Eiweiß, Milch und Gelatine enthalten.