90/100 vinous
"(30% new oak): Good medium red. Cherry, spices and herbs on the nose, plus a whiff of nutty oak. Round, sweet and full for 2011, with a distinctly glyceral quality to the red fruit, leather and earth flavors. Finishes with dusty, ripe tannins. This has the volume to offer early appeal but not quite the energy or spine for serious aging."
(Stephan Tanzer, vinous.com)
Anbauregion: | Burgund, Côte de Nuits Burgund |
Flaschengröße: | 75 cl - Bouteille, Normalflasche |
Jahrgang: | 2011 |
Klassifikation: | Premier Cru (Burgund) |
Typ: | Rotwein Rotwein trocken |
Land: | Frankreich |
Weingut: | Domaine Forey Père et Fils |
Lage: | Les Perrières |
Rebsorte: | 100% Pinot Noir |
Ausbau: | 16 Monate in zu 20-30% neuen, französischen Piéce (228 Liter), keine Schönung oder Filtration |
Boden: | Kalkstein und Mergel-Böden mit Alluvialkies und harten Marmor |
Alkoholgehalt: | 13,0 % vol |
Trinkempfehlung ab: | jetzt |
Trinkempfehlung bis: | 2030 |
Trinktemperatur: | 16-18 °C |
Verschluss: | Naturkork |
Bewertung A.Galloni, vinous.com: | 90/100 |
Bewertung Daniel Nussbaum: | 92/100 |
Bewertung Jahrgang: | ****/***** |
Abgefüllt von: | Domaine Forey Père et Fils, 2 Rue Derrière le Four, 21700 Vosne-Romanée, Frankreich |