Chateau Lafaurie-Peyraguey 1990

75 cl - Bouteille, Normalflasche


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92/100 PP

"I remember how one-dimensional, diffuse, thick, and alcoholic this wine tasted from cask and immediately after bottling, but it has progressed enormously. The 1990 exhibits a deep golden corn-like color, followed by sensational aromatics (honeyed citrus, pineapple and pear intertwined with smoke and creme brulee-like notes). In the mouth, the wine is massive and full-bodied, with an unctuous texture, and powerful, juicy flavors that possess mouth-staining extract, glycerin, and viscosity. This is a blockbuster-styled, sweet Sauternes with at least 30 years of longevity. Anticipated maturity: 2004-2030."
(Robert M. Parker, Jr., robertparker.com)

93/100 vinous

"Wonderfully complex, quintessential Sauternes aromas of apricot, smoke, truffle, game and licorice. Thick and mouthfilling, but kept fresh by strong, harmonious acidity. Conveys a tactile, layered texture and strong noble rot character. Really lovely balance. Finishes with powerful fruit and great persistence. Stunning wine."
(Stephen Tanzer, vinous.com)

Anbauregion: Bordeaux Sauternes
Flaschengröße: 75 cl - Bouteille, Normalflasche
Jahrgang: 1990
Klassifikation: Premier Cru Classé seit 1855 (Süßwein)
Typ: Weißwein edelsüß Weißwein
Land: Frankreich
Weingut: Chateau Lafaurie-Peyraguey
Rebsorte: 90% Sémillon, 8% Sauvignon Blanc und 2% Muscadelle
Ausbau: 18-20 Monate in zu 33% neuen, französischen Barriques
Ertrag: 18 hl/ha
Rebfläche: 41 ha
Durchschnittliches Rebenalter: 40 Jahre
Boden: Flache Schicht von grobem Kies über mit einem hohen Kalkstein-Anteil vermischten Feinkies-Unterboden
Alkoholgehalt: 13,0 % vol
Stockdichte: 6.666 Reben/ha
Trinkempfehlung ab: jetzt
Trinkempfehlung bis: 2030
Trinktemperatur: 10-12 °C
Verschluss: Naturkork
Bewertung robertparker.com: 92/100
Bewertung A.Galloni, vinous.com : 93/100
Bewertung Daniel Nussbaum: 94/100
Grand Vin: Chateau Lafaurie-Peyraguey
Zweitwein: La Chapelle de Lafaurie-Peyraguey
Abgefüllt von: Chateau Lafaurie-Peyraguey
Allergenhinweis: Enthält Sulfite. Kann Spuren von Eiweiß, Milch und Gelatine enthalten.