97/100 PP
"Even with considerable youthful characteristics, this stunning, open-knit 2009 is quite approachable. This fabled terroir sandwiched between Petrus and Lafleur (hence the name) generally produces one of the more elegantly-styled Pomerols, but in 2009 it offers an extra dimension of flavor intensity as well as more texture and concentration. It reveals a super-seductive perfume of mocha, loamy soil, herbs, black cherries and black currants, truffles and licorice, full body and velvety tannins. The overall impression is one of intensity, power, glycerin and richness as well as undeniable elegance and laser-like focus. This 2009 can be drunk now or cellared for another 25-30+ years."
(Robert M. Parker, Jr., robertparker.com)
99+/100 JS
"This is very ripe with loads of sweet fruit with dark and milk chocolate, berries, but then turns to black olives. It’s full and compacted with fabulously fine tannins and a terrific finish. It’s subtle and very, very long. Perfection? Try after 2020."
(James Suckling, jamessuckling.com)
Château La Fleur Petrus (Pomerol)
Mit dem Jahrgang 1995 ist La Fleur-Pétrus um gute 20 % gewachsen, weil eine kleine Parzelle von Château Le Gay dazu gekauft wurde. Oft wird dummerweise angenommen, dass dies der Zweitwein von Château Pétrus sei. Dem ist aber ganz und gar nicht so, denn der La Fleur-Pétrus gehört in den besten Jahren zu den ganz grossen, fettesten Pomerols. Wer ein paar Flaschen davon im Keller liegen hat, gehört zu den ganz glücklichen Pomerol-Freaks. Bepflanzung: 90 % Merlot und 10 % Cabernet Franc auf nur 9 Hekar. Jahresproduktion: 3500 Kisten. Deshalb kommt man auch so schwer dran an diesen Wein.
http://www.pomerol.com/site/plaisir/pomerol.html
Anbauregion: | Pomerol Bordeaux |
Flaschengröße: | 75 cl - Bouteille, Normalflasche |
Jahrgang: | 2009 |
Klassifikation: | AOC Pomerol |
Typ: | Rotwein trocken Rotwein |
Land: | Frankreich |
Weingut: | Chateau La Fleur-Pétrus |
Rebsorte: | 90% Merlot, 10% Cabernet Franc |
Ausbau: | 20 Monate in 33% neuen französischen Barriques, keine Filtration |
Ertrag: | 35-40 hl/ha |
Rebfläche: | 9 ha |
Durchschnittliche Jahresproduktion: | 3.500 Kisten |
Boden: | Sand-Kiesboden mit Zwischenschichten aus Lehm und einer Unterschicht aus eisenhältigem Eisenortstein (Crasse de fer, Machefer) |
Alkoholgehalt: | 13,5% vol |
Trinkempfehlung ab: | jetzt |
Trinkempfehlung bis: | 2045+ |
Trinktemperatur: | 16-18 °C |
Verschluss: | Naturkork |
Bewertung robertparker.com: | 97/100 |
Bewertung James Suckling: | 99+/100 |
Bewertung Daniel Nussbaum: | 97+/100 |
Bewertung Jahrgang: | *****/***** |
Abgefüllt von: | Chateau Latour a Pomerol, 54, quai du Priourat, BP 129, 33502 Libourne, Frankreich |