"Alvear’s 2011 Pedro Ximenez de Anada is the most amazing Pedro Ximenez I have ever tasted. It may also be one of the first to be vintage-dated. The grapes were hand-harvested in September, then allowed to dry in the sunshine until they began fermentation, which is ultimately arrested by the addition of spirits. The wine spent six months in large American oak prior to being bottled. It is an amazing effort that looks like molasses. Notes of macerated figs, chocolate and caramelized tropical fruits emerge from this full-bodied, unctuously-textured wine. While sweet, it has enough acidity to balance out its richness. This astonishing 2011 Pedro Ximenez will last as long as any reader of this newsletter."
(Robert M. Parker, Jr., robertparker.com)
Das 1729 von der Familie Alvear gegründete Unternehmen ist heute immer noch in deren Besitz und wird von ihr geleitet. Es verfügt über 130 ha Rebfläche in Montilla-Moriles, vor allem in der Gegend von Sierra - eine ideale Gegend für den Anbau der edlen Süßweinrebsorte Pedro Ximenez - und über einen Lagerbestand von 17 000 Fässern mit reifendem Wein. Hier entstehen hochwertige Tropfen, die nach alter Montilla-Tradition in Tinajas vergoren werden und nach dem Solera-System altern.
Anbauregion: | Montilla-Moriles |
Flaschengröße: | 37,5 cl - Demi-Bouteille |
Jahrgang: | 2011 |
Klassifikation: | DO Montilla-Moriles |
Typ: | Sherry Sherry süß |
Land: | Spanien |
Weingut: | Alvear |
Rebsorte: | 100% Pedro Ximénez |
Ausbau: | Im großen Holz |
Rebfläche: | 300 ha |
Boden: | lockersandige, kalkhaltige Böden |
Alkoholgehalt: | 16,0 % vol |
Trinkempfehlung ab: | jetzt |
Trinkempfehlung bis: | 2060+ |
Trinktemperatur: | 15-17 °C |
Verschluss: | Naturkork |
Bewertung robertparker.com: | 100/100 |
Bewertung Jahrgang: | *****/***** |
Abgefüllt von: | Alvear, R.E. 374-CO - 14550 Montilla, Spanien |